Sunday, February 13, 2011

PALMA EDAR DAN RENDANG TOK MAK NIK SDN BHD




OUR FACTORY


wall of fame di pejabat urusan 



 

sebahagian daripada mesin yang digunakan untuk pembungkusan produk.



kawah/dapur  yang digunakan untuk memasak makanan





stok barangan sebelum dihantar ke pasaran .












RESEPI (ANDA BOLEH CUBA )
PREPARED BY : NURUL - PALMAEDAR


RESEPI ACAR BUAH -

Bahan-bahan ( 1 kuali besar (8 ltr.) )

  • 1/2 ltr. minyak masak
  • 1/2 - 1 kilo bawang merah *- dihiris halus
  • 300 g bawang putih* - dihiris nipis 
  • 300 g halia *- dihiris sprti btg mancis
  • 1 1/2 cwn cili kering yg dikisar
  • segenggam asam jawa + air dan dapatkan 3-4 mangkuk air asam
  • 3 sb garam
  • 1 1/2 cwn gula pasir (lebihkan jika suka manis lagi)
  • 1 cwn kerisik
  • 6-7 jenis buah jeruk manis ( prune,kismis hitam/ kuning, buah kana merah/hijau,limau kasturi,cermai..dll...setiap 1 jeruk manis lebih kurang 200-300g )

Cara-cara

  • Panaskan minyak dan goreng bahan2 bertanda* hingga garing,berasingan.
  • Dgn menggunakan minyak yg sama, tumis cili kisar hingga garing dan naik minyak,tmbh minyak jika perlu.
  • Masukkan air asam, gaul rata dan biarkan mendidih.
  • Masukkan pula kerisik,garam, gula dan biarkan mendidih lagi.
  • Kemudian masukkan kesemua jeruk buah2an dan juga bahan yg digoreng garing tadi dan gaul hingga sebati.
  • Tahap ini acar hendaklh digaul sesekali. Sekiranya acar ini pekat, tambahkan air mendidih dan gaul rata.
  •  (present by -nurul palmaedar)




RENDANG PEDAS AYAM 


Bahan-bahan ( Satu family )

  • 1 kg ayam - dipotong besar2
  • 15 - 20 biji cili kering - direndam dengan air panas selama 20 minit (**)
  • 5 batang serai - dihiris (**)
  • 2 inci halia - dihiris (**)
  • 1 cawan kelapa parut
  • 10 biji bawang merah - dihiris
  • 1 camca teh serbuk kunyit
  • 2 helai daun kunyit - saiz sederhana - dihiris halus
  • 300ml santan pekat - dibancuh dengan air secukupnya
  • Garam dan perasa secukupnya

Cara-cara

  1. Potong daging nipis2 atau mengikut citarasa sendiri. Bersihkan dan masukkan ke dalam kuali.
  2. Masukkan sekali hirisan bawang merah dan serbuk kunyit ke dalam kuali.
  3. Kisar bahan2 bertanda (**) hingga hancur bersama sedikit air @ gunakan santan yang telah dibancuh tadi. Tuangkan ke dalam kuali berisi daging tadi.
  4. Kemudian kisar pula kelapa parut sedikit. Jangan sampai hancur pulak. Tuangkan ke dalam kuali.
  5. Masukkan garam dan perasa dan kacau hingga sebati.
  6. Masak sehingga ayam empuk dan kering kuahnya. Jika perlu, tambah air supaya ayam cukup masak.
  7. Setelah kuahnya kering, masukkan hirisan daun kunyit. Masak lagi hingga kuahnya betul2 kering.

1 Comments:

At March 20, 2011 at 5:32 PM , Blogger Palma edar trading said...

Resepi Rendang Tok Perak



Bahan-Bahan:
1 ½ kg daging lembu (dipotong kiub 5 cm)
150 gm bawang kecil
120 gm bawang putih
150 gm halia (dikisar)
10 batang serai (dikisar halus)

Bahan-bahan kisar:
2 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
½ sudu kecil lada hitam
10 biji buah pelaga
10 biji bunga cengkih
5 cm kulit kayu manis
1 sudu kecil serbuk kunyit
½ biji kelapa untuk dibuat kerisik
2 biji kelapa (ambil santannya)
3 sudu kecil santan
2 sudu kecil gula
2 helai daun kunyit

Cara:
Perapkan daging bersama semua bahan-bahan kisar selama lebih kurang dua jam. Selepas itu bolehlah dimasak lebih kurang 2 hingga 2 1/2 jam sehingga kuah menjadi kering. Pastikan daging itu empuk dan lembut. Selepas itu, masukkan perasa.


Maklumat ringkas Rendang Tok

Rendang tok memang cukup terkenal di Perak. Namun, tidak keterlaluan jika dikatakan populariti makanan tradisi negeri Seladang itu kini sudah sampai ke seluruh negara.

Rendang tok sebenarnya dikatakan berasal dari Kampung Pisang Batu Gajah, Perak yang kemudiannya tersebar ke kebanyakan daerah di Perak.

Rendang Tok merupakan hidangan Melayu tradisional yang mempunyai cita rasa dan kelazatan yang tersendiri tanpa dicampur bahan pengawet dan perasa tiruan.

Hidangan ini dikatakan dibawa secara turun temurun sejak zaman dahulu kerana kaedah masakan yang melibatkan rempah dan bahan tradisional.

Nama rendang tok ini juga dikatakan digunakan pada zaman dahulu oleh kerana ia dimasak oleh orang tua pada ketika itu dan cara masakan pula sehingga kering dan berwarna hitam. Itulah asal usul nama rendang tok.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home